Herhaling is de kracht van de boodschap wordt ook wel gezegd. Zodoende willen wij nogmaals benadrukken dat er een grote verandering komt op het gebied van privacy in geheel Europa. Namelijk de GDPR (General Data Protection Regulation), wat voor alle Europese landen geldt. De Nederlandse variant, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt vanaf 25 mei 2018 streng gehandhaafd door de Autoriteit Persoonsgegevens. Zoals bekend is gaat de nieuwe wet een heftige impact hebben op het verzamelen en verwerken van (anonieme) data. In de eerste blogpost van de serie GDPR/AVG is al beschreven wat dit in grote lijnen inhoudt voor de organisatie en waar je als (digital marketeer op moet letten). De tweede blogpost ging in op de nieuwe wetgeving in relatie tot emailmarketing. En in dit deel ga ik in wat de GDPR/AVG specifiek betekent voor analytische cookies op je website.

 

Onder de GDPR/AVG moet expliciete toestemming zijn gegeven voor het verzamelen van persoonsgegevens. Wat onder persoonsgegevens valt is met de GDPR/AVG aangescherpt. Naast de gegevens die identificeerbaar naar een persoon zijn (NAW gegevens, maar ook IP-adres, locatiegegevens met GPS), vallen hier namelijk ook de pseudo-anonieme gegevens (klant-ID, gebruikers-ID) onder. Pseudo-anonieme gegevens zijn weliswaar niet (direct) herleidbaar naar een natuurlijk persoon zonder aanvullende informatie, maar zijn wel individualiseerbaar.

 

Analytische cookies

Het niet nodig toestemming te vragen voor het plaatsen van analytische cookies (Google Analytics de meest bekende cookie is), zolang er verder geen persoonsgegevens hiermee worden opgeslagen en de gegevens die via deze cookies worden vergaard ten behoeve van statistische analyses. Ook écht noodzakelijke functionele cookies die écht nodig zijn voor de werking van de website, kunnen zonder toestemming geplaatst worden.

Als er dus geen expliciete toestemming wordt gegeven dan wel wordt gevraagd voor het plaatsen van analytische cookies, zijn er wel stappen nodig om ervoor te zorgen dat de data geen persoonsgegevens bevatten. Om dit in te regelen focussen we ons op de meest gebruikte analytische cookie: Google Analytics. Een gevolg hiervan is wel dat de locatiedata in Analytics minder nauwkeurig zijn.

 

Om Google Analytics privacy vriendelijk te maken, dien je de volgende stappen te doorlopen:

 

  • Bewerkersovereenkomst met Google afsluiten.
  • IP-adressen anoniem verwerken. Google biedt de mogelijkheid om het laatste gedeelte van het IP-adres van websitebezoekers te verwijderen.
  • Gegevens delen met Google uitzetten
    • Uitsluitend andere Google-producten
    • Anoniem met Google en andere
    • Technische ondersteuning
    • (Toegang voor Google-)accountspecialisten.
  • Informeren over het gebruik van Google Analytics. Informeer de bezoeker dat:
    • Google Analytics gebruik maakt van cookies
    • Er een bewerkersovereenkomst is afgesloten
    • De gegevens anoniem worden verwerkt
    • Het delen van gegevens is uitgeschakeld
    • Er geen gebruik wordt gemaakt van andere Google-diensten in combinatie met Google Analytics-cookies.

BELANGRIJK

Er dient wel expliciete toestemming gegeven te worden door de gebruiker voor cookies die nodig zijn voor inhoud optimalisatie, gepersonaliseerde content, remarketing, opbouwen van profielen en voor het delen van content op social media platformen. Hier zullen wij in een andere blogpost verder op in gaan.



Reacties



Chat met ons
Whatsapp met ons
Old skool mail